De Zeker op Reis App staat inmiddels in de diverse App & Play Stores, in het kader van deze release had Auke Veenstra een interview voor de Outdoor Special van de Telegraaf. In het artikel “Actieve vakantie?” gaat het met name over de noodzakelijke voorbereidingen van een actieve vakantie of verre reis. De ervaringen van Auke Veenstra, zoals opgenomen in het artikel, laten vooral zien wat er misgaat als je dat niet doet…
Actieve vakantie? Voorbereiding is alles
Door Harmen Lustig
De kracht van de natuur is immens. We hoeven maar aan een tsunami of een vulkaanuitbarsting te denken als bewijs van die stelling. Het is dan ook van levensbelang om goed voorbereid te zijn als we de natuur in trekken. Beroepsavonturier Wilco van Rooijen beaamt dat volmondig. “Je basis moet goed zijn, dat geldt op allerlei vlakken,” zegt hij. “Kleding, training, voeding, terreinkennis. Je moet weten waar je aan begint. Heb je van tevoren de juiste stappen gezet, dan bereik je je doel eerder, en ook met meer plezier.”
Van Rooijen weet waar hij het over heeft. Hij beklom de hoogste toppen van alle continenten, doorkruiste Afrika en bereikte als eerste de Noord- én Zuidpool op eigen kracht. Als iemand zinnige tips kan geven, is hij het wel. ”Wie een paar dagen de natuur in gaat, moet goed voor zichzelf zorgen,” zegt Van Rooijen. “Heb je de dagen ervoor goed gegeten en genoeg gedronken, dan heb je reserves opgebouwd, en daarvan profiteer je, zeker als je onverhoopt met tegenslag wordt geconfronteerd. Wees ook zuinig met alcohol in de dagen voor je aan je uitdaging begint. Dat verzwakt je en je moet juist op je sterkst zijn. Om precies die reden is training zo belangrijk. Je moet fysiek in orde zijn voor de prestatie die je wilt neerzetten.”
Auke Veenstra onderschrijft het belang van een goede voorbereiding. De creative director bij Tinstone, “een bedrijf dat een app maakte dat helpt bij bescherming op reis”, is door schade en schande wijs geworden. “Ik ging met een vriend naar Zweden. Met een kano wilden we van meer naar meer trekken, helemaal back to basic. Maar we hadden ons totaal niet ingelezen en werden lek gestoken. In de periode dat wij er waren – mei, juni – barst het in het hoge noorden van de muggen. Daarnaast waren we van plan onszelf in leven te houden door te vissen. Maar onze vislijnen waren niet lang genoeg. Ook dat hadden we kunnen weten als we ons hadden ingelezen. Het oppervlaktewater was nog te koud en de vissen bleven in dieper water. We vingen niks en hebben twee weken lang op onze noodrantsoenen geleefd.”
“Terreinkennis,” zegt Van Rooijen. “Je moet verstand hebben van het terrein dat je wilt doorkruisen. Ga je in de bergen wandelen, dan moet je er op zijn minst weten of de route die je wilt gaan volgen goed staat aangegeven.” Ook onderstreept de beroepsavonturier het belang van het dragen van de juiste kleding en schoeisel. “In de zomer zijn een zonnebril en een petje als bescherming tegen de zon natuurlijk een must. Verder maken veel mensen de fout katoenen T-shirts te dragen tijdens een sportinspanning. Dat houdt vocht vast en wordt zwaar. Bovendien koelt katoen sterk af als het wat koeler wordt, bijvoorbeeld in de avond of in de schaduw – als je dan vast zit in de bergen, heb je een probleem. Een andere vaak gemaakte fout is dat mensen hun bovenkleding uitrekken. Je kunt dan verbranden én uitdrogen. Daarnaast beschermt kleding tegen insectenbeten.”
Veenstra heeft in dat kader nog een andere tip: “Bloedzuigersokken. Als je in het oerwoud door een riviertje moet, beschermen die je tegen die beesten. Maar zelfs in Turkije kun je er veel aan hebben. Maar gaan we terug naar de basis, dan denk ik bij bescherming tegen insecten toch gelijk aan vaccinaties. Naar welk land ga je? Welke vaccinaties zijn daar nodig? Belangrijke vragen.”
Voorkomen is beter dan genezen, geldt zéker tijdens outdoorvakanties – dat is eigenlijk de les die Wilco van Rooijen en Auke Veenstra leren.
Maar hoe goed je voorbereiding ook is, het woord natuurkracht bestaat niet voor niets. De risico’s zijn te beperken met een goede voorbereiding, ze zijn nooit uit te sluiten. “Ik heb een doorlopende reisverzekering bij de Nederlands klim- en bergsportverenging,” zegt Van Rooijen. “Maar ik probeer het zo te spelen dat ik er geen gebruik van hoef te maken. Bijvoorbeeld door vluchten bij voorkeur zonder overstap te boeken. Want bij iedere overstap kan er iets mis gaan met je bagage. In het verleden zijn mijn expedities wel eens in gevaar gekomen doordat klimspullen niet op tijd arriveerden. Als je voor langere tijd een trekking wilt maken, kan dat heel vervelend zijn. Sindsdien vlieg ik alleen nog met betrouwbare vliegmaatschappijen.”
De Zeker op Reis App is nu beschikbaar in diverse app stores.
Download iPhone versie →
Download Android versie →