Dutch Design Week 2010

Afgelopen week vond de negende editie van Dutch Design Week plaats in Eindhoven. Met meer dan 1.500 deelnemende designers, 65 locaties en 300 events stond de stad negen dagen lang bol van design. De vele bezoekers waardeerden vooral de diversiteit van het designaanbod – alle design disciplines kwamen aan bod – de kwaliteit van de ontwerpen en de gezellige sfeer. Met rondom 150.000 bezoekers uit binnen- en buitenland trok het grootste design evenement van Nederland wederom meer publiek dan voorgaande edities.

Van industrieel product tot author-based design
Tijdens Dutch Design Week waren er talloze exposities, award shows, workshops, openingen, productlanceringen, seminars en feesten. Het hele design spectrum kwam aan bod: van technologische hoogstandjes tot en met autonome ontwerpen. Hoewel het in de hele stad voelbaar druk was, trokken met name de exposities die dit brede aanbod lieten zien veel bezoekers, zoals de exposities in het Klokgebouw en het Brainport Greenhouse, waar alle ontwerpen van de finalisten en winnaars van Dutch Design Awards thematisch stonden opgesteld. Naast de exposities van gevestigde namen trokken ook de tentoonstellingen van jong talent veel bekijks. Dutch Design Week blijkt voor velen een prachtige gelegenheid om zich te laten inspireren en om vers talent te ontdekken.

1ste World Design Forum
Op de dag voorafgaand aan DDW vond het eerste World Design Forum plaats. Ruim 120 ‘decision makers’ uit de Nederlandse industrie werden toegesproken door zes internationale keynote speakers (onder andere van Nokia Design, Philips Design, frog design, Rado, ABN-Amro en sprekers als Roberto Verganti) over hoe bedrijven zich intern zouden moeten organiseren om optimaal gebruik te kunnen maken van de creatieve sector.

1ste World Design Forum
Op de dag voorafgaand aan DDW vond het eerste World Design Forum plaats. Ruim 120 ‘decision makers’ uit de Nederlandse industrie werden toegesproken door zes internationale keynote speakers (onder andere van Nokia Design, Philips Design, frog design, Rado, ABN-Amro en sprekers als Roberto Verganti) over hoe bedrijven zich intern zouden moeten organiseren om optimaal gebruik te kunnen maken van de creatieve sector.

Dutch Design als ontmoetingsplatform
Tijdens Dutch Design Week ontmoetten designers, bedrijven, het vakpubliek, bezoekers en de maakindustrie elkaar. Dat deze ontmoetingen vruchtbare samenwerkingen op kunnen leveren, bleek tijdens het speciale programma DDW Business. De dagelijkse lezingen, workshops en meet & greets tussen designers en het bedrijfsleven werden druk bezocht. Steeds meer bedrijven waarderen design en incorporeren design in hun bedrijfsprocessen. Uit het volgeboekte programma bleek dat er veel animo was vanuit het bedrijfsleven om in contact te komen met designers.

Film & Design
Design kan een totaalervaring zijn, zowel clean en sober als rauw en uitdagend. Het medium film leent zich perfect voor nader onderzoek en weet het volledige creatieve proces, van gedachte tot product, helder en enthousiasmerend te tonen: inspirerend en aanstekelijk. Een week lang zijn ruim tachtig design gerelateerde documentaires en films getoond in Plaza Futura. Aangevuld met persoonlijke presentaties van o.a. Lernert & Sander en een DESIGN + CODE Conference.

Internationale samenwerking
Ook internationale bezoekers wisten Dutch Design Week te waarderen. Dit jaar trok Dutch Design Week weer meer bezoekers uit het buitenland. Designliefhebbers -van het Verre Oosten tot VS- kwamen met name voor de verfrissende ideeën en producten van jonge ontwerpers. Naast het spotten van vers talent waren de internationale bezoekers ook enthousiast over de vernieuwende manier van exposeren.
Dit jaar startte Dutch Design Week voor het eerst een samenwerking met Helsinki Design Week. Dat resulteerde in een gezamenlijke publicatie. Het jaarlijkse uitgegeven Trendbook bevatte dit jaar bijdragen van zowel Nederlandse als Finse design-ambassadeurs. De delegatie uit Helsinki die Dutch Design Week bezocht, was erg enthousiast over de opzet van de week en alle betrokken deelnemers. De organisatie van Dutch Design Week gaat onderzoeken of er meer samenwerking mogelijk is tussen de diverse design weeks. Een eerste overleg tussen de directeuren van London, Helsinki en Dutch Design Week heeft reeds plaatsgevonden.

Eindhoven: designstad met levendige community
Dutch Design Week is niet mogelijk zonder het enthousiasme van de betrokken deelnemers, zo bleek ook dit jaar. Eindhoven kent een diverse en hechte design community. Naast de grotere deelnemers zijn er ook elk jaar weer vele kleine designers en collectieven die zich presenteren tijdens Dutch Design Week. Hans Robertus, directeur van Dutch Design Week, probeerde op zo veel mogelijk plekken aanwezig te zijn: “Ik heb Dutch Design Week van alle kanten kunnen meemaken. Wat me opviel is de hoge kwaliteit dit jaar, de inhoudelijke verdieping van activiteiten en de dialoog tussen ontwerpers en bezoekers. Verder ben ik erg blij met de grote betrokkenheid en enthousiasme van alle deelnemers.”

Dutch Design Week
Dutch Design Week presenteert ongeëvenaarde ideeën, eigenzinnige werken en inzichtelijke oplossingen van vernieuwende ontwerpers. Meer dan 1.500 ontwerpers tonen hun werk, variërend van industrieel ontwerp, spatial design, grafisch ontwerp, textiel, mode, architectuur, duurzaam ontwerp en designmanagement & trends. Design in al haar disciplines en facetten komt aan bod.

De volgende editie van Dutch Design Week vindt plaats van 22 t/m 30 oktober 2011. Meer informatie is te vinden op www.ddw.nl.